
Спеції та прянощі
Спеції та прянощі широко використовуються не тільки в кулінарії, а й у медицині та інших галузях. В даний час доступний широкий асортимент практично будь-яких спецій – основну масу прянощів можна купити в будь-якому супермаркеті або на ринку, а якщо щось не знайдеться – існує безліч інтернет-магазинів, що спеціалізуються на продажу спецій та прянощів. Більшість спецій походить з тропічних регіонів, тому прянощі завжди високо цінувалися, оскільки їх було важко доставити через великі відстані. Але й зараз багато спецій та прянощів коштують не дешево, а найдорожча спеція у світі – шафран, і зараз коштує дуже недешево. Спеції та прянощі можуть продаватися як у цілому, так і подрібненому вигляді – останні простіше використовувати в кулінарії, але ця простота оманлива.
Найкраще будь-яку пряність купувати в цілому вигляді, а перед використанням – подрібнювати. Так спеції значно довше зберігають свій смак та аромат, які швидко губляться, якщо прянощі заздалегідь подрібнили. Крім того, завжди можуть бути сумніви, який склад має порошок, що продається під назвою тієї чи іншої прянощі. Але коли вам до рук потрапляє паличка кориці, цілий мускатний горіх або зірочка бадьяна – немає жодних сумнівів у тому, що це натуральна пряність чи спеція. Відомо безліч спецій і прянощів, які можна використовувати як добавки в їжу для поліпшення її смакових якостей. Широко поширені такі спеції, як аніс, базилік, барбарис, бадьян, ваніль, гвоздика, гірчиця, імбир, кардамон, коріандр, кориця, червоний перець чилі, кунжут, куркума, лавровий лист, цибуля, майоран, мускатний горіх, м’ята, орегано, пажитник, паприка, петрушка, перець запашний, перець чорний, перець білий, розмарин, чебрець, кмин, кріп, фенхель, чабер, шафран, естрагон та багато інших прянощів. Більш детальну інформацію про кожну спецію можна знайти на спеціалізованих сайтах спецій та прянощів, наприклад, на сайті prianosti.com, який повністю присвячений прянощам та всьому, що їх супроводжує.
Соуси та приправи
Якщо пряність чи спеція – це цілі чи подрібнені плоди, насіння, листя чи інші елементи будь-якої рослини, то приправа може містити від пари до кількох десятків інгредієнтів, кожен із яких – спеція чи пряність. Існує два типи приправ, рецепти першик сформувалися історично і яких намагаються дотримуватись при виготовленні приправ, а також ті, які зроблені для полегшення життя домашніх кулінарів. До перших приправ відноситься суха аджика, сванська сіль, хмелі-сунелі, каррі, масала, букет гарні, 5 перців і багато інших сумішей спецій. Другий тип приправ – це суміші прянощів, призначені для приготування будь-якої страви – приправа до риби, приправа до шашлику, приправа до сала, та багато інших типів приправ. Але купуючи готову приправу в супермаркеті, варто пам'ятати, що практично всі приправи, що промислово виготовляються, включають підсилювач смаку – далеко не самий натуральний і нешкідливий інгредієнт цієї суміші прянощів.
Соуси – це окрема історія. Відразу обмовимося, що йдеться про соуси, як готовий продукт, а не про інгредієнт страв – наприклад, соус Бешамель до теми спецій, прянощів, соусів та приправ не відноситься. Більшість соусів, по суті, є приправою – суміш різних спецій, але тільки має рідкий інгредієнт, зазвичай рослинного походження. Існує безліч видів соусів – томатний соус, кетчуп, червона та зелена аджика, гострі соуси з перцю чилі та багато інших. В одних видах соусів спеції та прянощі виступаю в ролі смако-ароматичних добавок, наприклад, у кетчупі, а в інших соус практично складається з прянощів – гарним прикладом може служити зелена або червона аджика, що повністю складаються з гострого перцю чилі та набору прянощів.