Канапе
Канапе – це вид закуски, міні-бутерброди з різних продуктів. Готуються канапе з білого пшеничного чи житнього хліба, хліб краще брати трохи черствий. Білий пшеничний або житній хліб нарізають скибочками приблизно 1 см, обрізають кірку, а з м'якуша вирізують різні невеликі фігурки у вигляді ромбів, півмісяців, овалів, квадратів, зірочок і т.д. Вирізані фігурки з хліба обсмажують з однієї або двох сторін на олії або підрум'янюють злегка в духовці.
Є ще варіант приготування канапе з листкового або дріжджового тіста. З тіста вирізають фігурки, а потім випікають у духовці. Перед викладанням продуктів підготовлене канапе необхідно змастити тонким шаром несоленим вершковим маслом. Якщо ж канапе готують з відвареного м'яса, паштету, ліверної ковбаси з сиром, крабів, то канапе не змащують маслом, а викладають його навколо у вигляді обведення.
Для прикраси канапе використовують багато продуктів. Можна дрібно нарізати зелень петрушки, вона дуже добре пристає до країв канапе. Як кольорові прикраси або гарніру можна використовувати відварені буряки, червоний перець, помідори. З дрібно рубаних жовтків та білків виходить дуже гарна прикраса. Також для прикраси використовують порізані впоперек маслини, які фарширують майонезом.
Бутерброди
Бутерброди готують із будь-якого хліба, який нарізають скибочками завтовшки від 0,5 до 1,5 см, і змащують вершковим маслом. Якщо олія тверда, то відрізають тонку платівку і викладають на хліб. На масло, укласти тонку скибочку, такого ж розміру як хліб, ковбаси, язика, шинки, ростбіфа. Так само можна укласти скибочку сиру, відвареної осетрини, лосось, білуги, балика, сьомги, або шар ікри і т.д. Бутерброди можна приготувати із солоної риби (кільки, оселедця), виклавши її зі шматочками вареного круто яйця. Також бутерброди можна приготувати і з пасти.
Сандвічі
Сандвіч – це невеликі закриті бутерброди. Зазвичай сандвічі подають до чаю, як легку закуску. Готують такі бутерброди з різними ковбасами, телятиною, смаженим м'ясом, дичиною, куркою та ін. Також можна приготувати сандвічі з сьомгою, осетриною, баликом, лососем, ікрою, сиром та ін. Сендвічі дуже зручні у дорозі.
Готуються сандвічі з білого пшеничного хліба, нарізаного на довгі смужки шириною в 5 см і товщиною в 0,5 см. (для ковбаси, шинки), з томатною пастою або хріном (для осетрини). Так само для сандвічів із сиру, лососини, паюсної ікрою, сьомгою, хліб намазують лише олією. Після того, як хліб буде намазано, на всю його довжину і ширину укладають тонкі скибочки якогось продукту і накривають іншою смужкою хліба. Хліб необхідно притиснути ножем або лопаткою, щоб вийшла рівна поверхня. Боки сандвіча підрівняти (обрізати), а потім нарізати впоперек розмір сірникової коробки. Подають сандвічі на тарілці вкритою серветкою.