
Гострий соус чилі
Гострий соус – приправа, приготована на основі гострого перцю чилі, до складу якої може входити безліч інгредієнтів, крім перця. Гострий перець, що є основою гострого соусу чилі, надає йому гостроти та основного смаку, а прянощі, фруктові або овочеві добавки доповнюють смак перцю, розширюючи його смакову гаму. Залежно від того, який сорт або сорти гострого перцю чилі використовувалися для основи соусу, соус може мати різний колір – червоний або зелений соус, або варіанти цих відтінків – від жовтого до червоного, від зеленого до коричневого. За наповнювачами гострий соус чилі може бути томатним – гострий кетчуп та його варіанти, гострий соєвий соус, а також різні варіанти гострих соусів з добавками фруктів, овочів або менш гострих перців, меду та інших інгредієнтів. Більш детальну інформацію про гострі чилі соуси та самі соуси з гострого перцю можна знайти на сайті hot-pepper-sauces.com – Інтернет-ресурсі, що спеціалізується на соусах та гострих перцях.
Типи соусів чилі – томатний, солодкий, кислий, гострий спайсі соус та інші
Залежно від добавок, соуси чилі можуть мати різне смакове забарвлення. Додавання солодкого перцю робить соус менш гострим із збереженням перцевої смакової гами, а велика кількість спецій дає змогу отримати пряний спайсі соус. Добавка до соусу чилі солодких фруктів або меду дозволяє отримати солодкий гострий соус, а кислі фрукти дають можливість приготувати кислий або кисло-солодкий соус чилі. Широко поширені соуси чилі з добавкою великої кількості овочів, типовим прикладом такого гострого соусу можуть бути різні типи кетчупів – соусів на основі томатів. Гострий кетчуп чилі поширений у всьому світі та використовується як приправа для багатьох страв.
Найгостріший соус у світі
Гострі соуси мають різну гостроту. Якщо деякі види гострих соусів можна вживати в їжу без побоювання в досить великих обсягах, наприклад – гострі кетчупи, то до інших типів соусів чилі потрібно ставитись з обережністю, наприклад, деякі сорти того ж соусу Табаско можуть мати дуже пекучий смак. Але найгостріший соус у світі залишає далеко позаду Табаско та інші види аналогічних соусів. Довгий час найгострішим соусом у світі вважався соус Atomic Kick Ass (Атомний стусан під зад). Цей соус приготований із найгостріших перців у світі – Каролінського женця та Скорпіона Тринідаду з добавками спеціальних екстрактів чилі. Можливо, його конкурентом може стати соус The Last Dab Reduxx, що ексклюзивно виробляється з найгострішого перцю у світі – Pepper X. Далі в рейтингу найгостріших перців у світі слідує безліч соусів чилі від різних виробників на основі раннього чемпіона серед перців чилі з гостроти – Carolina Reaper або Каролінський Жнець. Дуже гострий соус виходить із перців сорту Хабанеро – широко поширеного сорту перцю чилі. Для визначення ступеня гостроти гострих соусів, як і для перців чилі, використовується шкала Сковілла, за якою соуси класифікуються залежно від вмісту в них капсаїцину – речовини, що викликає ефект пекучості та гостроти.
Гострі соуси у різних країнах регіонах
Гострі соуси поширені у всьому світі – від Північної та Південної Америки до Європи, Азії, Африки та Австралії, практично у всіх народів світу є власні рецепти гострих соусів з різних сортів перцю чилі. Можна виділити багато регіонів у світі, до яких належать деякі соуси. Це азіатський та американський гострий соус, в'єтнамський соус чилі та китайський гострий соус, тайський, японський та корейський гострий соус, соус гострий кавказький та гострий мексиканський соус. Також у світі існує безліч виробників гострого соусу, типовим прикладом може бути соус Табаско, що виробляється вже понад 100 років з однойменного сорту перцю чилі. Але гострі соуси можна не тільки купити в магазині або супермаркеті, гострий соус можна приготувати в домашніх умовах. Необхідні лише рецепти гострих соусів та їх основні інгредієнти – гострий перець чилі різних сортів, овочі, фрукти, спеції та прянощі. Все інше залежить від мистецтва кулінара, який готуватиме соус чилі в домашніх умовах.