Перейти до основного вмісту

Гострий перець чилі

Червоний гострий перець чилі

Опис перцю чилі

Гострий перець чилі – чагарник з сімейства пасльонових, плоди якого відрізняються сильною пекучістю та використовуються в їжу. Родом гострий перець з Америки, в даний час поширений по всьому світу. Назва «чилі» походить від ацтекського слова, яке перекладається як «червоний», хоча варто відзначити, що гострі перці чилі в стиглому вигляді можуть бути зеленими, жовтими, помаранчевими, червоними, фіолетовими або мати ще більш екзотичне забарвлення. Але саме червоний гострий перець дав назву, яка зараз використовується у всьому світі – «чилі». Велика кількість інформації про гострий перець чилі можна знайти на сайті hot-pepper-sauces.com, який присвячений різним сортам гострого перцю і соусів на його основі. Своєю гостротою перець зобов'язаний високому вмісту в плодах алкалоїду капсаїцину. Перець чилі вирощується як на відкритому грунті, так і в тепличних або навіть домашніх умовах – все залежить від кліматичних умов.

Користь гострого перцю чилі

Гострий перець чилі є відмінним бактерицидним засобом, що міститься в ньому капсаїцин знищує велику кількість шкідливих бактерій. Вживання в їжу чилі перцю підвищує імунітет, особливо по відношенню різних простудних захворювань. Гострий перець підвищує апетит і стимулює роботу шлунково-кишкового тракту людини. Настоянки та мазі на основі гострого перцю використовуються для полегшення суглобових і м'язових болів. Гострий перець покращує зір, сприяє зниженню рівня цукру в крові та корисний при боротьбі із зайвою вагою. І, нарешті, вживання перцю чилі в їжу викликає виділення ендорфіну – гормону щастя, що підвищує самопочуття та настрій!

Шкода гострого червоного перцю

Мова йде скоріше не про те, якої шкоди може завдати гострий перець чилі, а про застереження роботи з таким пекучим плодом при його обробці та використанні. Через високу пекучість гострий перець чилі може впливати не тільки на слизові, а й на шкіру рук, особливо це стосується екстремально гострих перців. Отже, яких запобіжних заходів потрібно дотримуватися при контакті з гострими сортами перцю чилі?

  • Потрібно намагатися уникати контакту перцю чилі зі слизовими, як найбільш уразливими для пекучого перцю частинами організму людини.
  • При роботі з особливо гострими сортами перцю чилі рекомендується використовувати гумові рукавички, оскільки міститься в перці капсаїцин може впливати не тільки на слизові, а й на відкриту шкіру, викликаючи сильне печіння.
  • Гумові рукавички захистять від випадкового дотику руками до слизових вже після процесу готування – миття рук не дуже допомагає позбутися від контакту з гострим перцем.
  • Після готування необхідно дуже ретельно мити руки, посуд, кухонний інструмент та всі поверхні, з якими міг контактувати гострий перець.
  • Боротися з гостротою перцю чилі можна тільки молоком і кисломолочними продуктами – добре допомагає йогурт або кефір. Запивати гострий пекучий перець водою безглуздо – вода не знизить відчуття гостроти, а може навіть посилити його.

Застосування гострого перцю чилі в кулінарії

Гострий пекучий перець чилі з моменту його появи в Старому Світі швидко поширився по Європі і Азії – в багатьох країнах традиційними вважаються страви з використанням різних сортів гострого перцю. Його використовують у сирому, маринованому, сушеному та замороженому вигляді, перець використовується як спеція у багатьох рецептах страв, як основа для гострих соусів – наприклад, всім відома абхазька аджика або американський соус Табаско. У Кореї гострий перець використовується в однієї з найвідоміших страв національної кухні – кимчи. І так по всьому світу! Всіх способів використання гострого перцю чилі в кулінарії неможливо перерахувати – він входить до складу величезної кількості різних страв, соусів і приправ багатьох країн світу.