Ямайський перець чи запашний перець ще називають «універсальною пряністю». Така тенденція сформувалася з низки причин. По-перше, його аромат і смак нагадує такі прянощі: гірчицю, мускатний горіх, корицю, гвоздику та чорний перець. По-друге, використання ямайського перцю дуже популярне в різних кулінарних традиціях і різних смакових гаммах, від жирних м'ясних страв до різних видів випічок. Крім кулінарної ніші ямайський перець популярний у косметології та парфумерії.
Вперше запашний перець був відкритий Колумбом, згодом розійшовся Європою та Азією. Сам собою ямайський перець є висушені плоди піменти лікарської. Плоди збирають незрілими, потім їх висушують. Така особливість обумовлена тривалішим збереженням плодами ароматичних властивостей. У той час як стиглі ягоди втрачають весь аромат протягом кількох днів. Купувати і зберігати цей вид перцю найкраще в цілих горошинах і розмелювати, якщо в цьому є необхідність. Якщо в процесі теплової обробки горошини запашного перцю використовуються цільними, то додавати їх необхідно перед тепловою обробкою.
Сьогодні в кулінарії запашний перець застосовується для ароматизації різних видів м'яса, супів, ковбас. М'ясні та рибні закуски, з вмістом чорного перцю, так само не позбавлені тонкого аромату. Соуси, в які доданий запашний перець, набувають пікантного аромату. Використання цієї пряності актуальне у різних рибних та м'ясних маринадах. Консервування таких овочів, як капусти, огірків або грибів, аналогічним чином тільки виграє від додавання запашного перцю. Кондитерська продукція, на кшталт пудингів та кексів, також може містити у своєму складі запашний перець для посилення аромату. Крім того, запашний перець входить до складу знаменитої індійської приправи каррі.
Причини, з яких запашний перець слід додавати в їжу, не тільки цікавий смак та аромат, а також сприятливий вплив на організм. Головним чином, запашний перець – хороший антисептик – оберігає організм від різних мікробів. На думку медиків, ямайський запашний перець нормалізує процес роботи кишечника, усуває діарею та запори. Насиченість калієм – сприяє покращенню мозкової діяльності. Ефірна олія, яка міститься в цій прянощі, допомагає людині відчувати себе бадьорою та в гарному настрій. Запашний ямайський перець не має протипоказань, як таких. Проте зловживання запашним перцем не рекомендовано, особливо людям, які мають різні захворювання шлунка.