
Суп бозбаш
Бозбаш є традиційною стравою азербайджанської кухні, готується бозбаш на основі бульйону з яловичини. Головна відмінність бозбашу від інших супів подібного типу – нут, що входить до складу інгредієнтів рецепту. Крім того, у бозбаш кладуть каштани, які за їх відсутності можна замінити звичайною картоплею. Існує кілька видів цієї страви – парча-бозбаш і кюфта-бозбаш, відрізняються вони тим, що в першому випадку в супі присутні шматки баранини, а в другому бозбаш готується з баранинами. Існує також балик-бозбаш, але в цьому випадку баранина не використовується зовсім – її замінює риба. В даному випадку пропонується рецепт супу бозбаш, приготовленого зі шматків баранини.
Інгредієнти рецепту бозбашу
- Баранина – 500 г
- Нут - 1 склянка
- Яблука – 2 шт.
- Картопля – 500 г
- Цибуля ріпчаста - 2 шт.
- Томатна паста – 2 ст.
- Олія – 2 ст.л.
- Зелень
- Перець чорний мелений
- Сіль
Рецепт приготування бозбашу
Суп бозбаш готується за таким рецептом. Баранину необхідно промити, нарізати або нарубати на шматки вагою 30-40 г, залити водою, щоб вона лише прикривала м'ясо, і варити на повільному вогні, періодично знімаючи піну. Нут перебрати, промити, залити 2-3 склянками холодної води та поставити варити, також періодично знімаючи піну. Коли баранина звариться, м'ясо відокремити від кістки і додати в нут, що варився 1 -1,5 години. Слідом влити проціджений бульйон, нарізану картоплю, підсмажену на олії цибулю, нарізані яблука, томатну пасту, посолити, поперчити і тушкувати 20-25 хвилин. Подавати бозбаш із дрібно нарізаною зеленню.