Історія використання бодяну в кулінарії
Використання бодяну в кулінарії відоме ще з часів заснування однієї з найдавніших кухонь – китайської. З часом дана пряність – бодян або зірчастий аніс – не втратила своєї актуальності на китайській кухні. Сьогодні бодян у Китаї використовується в рецептах страв із птиці, свинини, баранини та інших продуктів. З часом бодян як спеція проник у різні кухні країн світу. У процесі розвитку різних кулінарних напрямків бодян виступав як інгредієнт різних приправ, натуральний ароматизатор алкогольних напоїв, випічки і, звичайно ж, був здатний покращити смакові якості різних страв як самостійна спеція.
Використання бодяну в рецептах страв кухонь світу
Використання бодяну в кулінарії на сьогоднішній день дуже широке. На Сході бодян використовують як пряність до м'ясних страв. Особливо широко бодян використовується в рецептах смаженої баранини або стравах із свинини, а ось у стравах із яловичини у східній кулінарії бодян не використовується. Бодян наповнює м'ясні страви надзвичайними, несподіваними смаковими якостями. У європейській кулінарії бодян зайняв свою нішу завдяки широкому використанню у кондитерській галузі. Бодян тривалий час є ароматизатором для приготування різної кондитерської продукції. У кулінарії поширені рецепти варення, чаю та спиртових настоянок з бодяном у різних варіантах.
Варення з бодяном
Широко поширений рецепт вишневого варення з бодяном. Рецепт приготування даного варення включає кілька етапів і передбачає використання вишневих ягід без кісточок. Бодян, розтертий на порошок, додається безпосередньо перед завершальним етапом готування. Крім смаку та аромату, бодян виконує функцію консерванту – таке варення зберігатиметься довше і не зацукрується.
Чай з бодяном
Що стосується чаю, то бодян має властивість значно змінювати смакові характеристики чаю. Найпростіший чай з бодяном набуває дуже незвичайний смак, а головне – масу корисних властивостей. Бодян добре гармонує з імбиром, який можна також додавати до чаю. Як і аніс, бодян, доданий у чай, має протизапальну дію і корисний при застуді, бодян покращує роботу шлунка. Однак необхідно виявити обережність з даною пряністю, оскільки вона може спричинити побічні ефекти, наприклад – алергічні реакції.
Бодян та спиртні напої
У виробництві спиртових настоянок бодян виконує ряд функцій – насичення кольором, надання специфічного смаку та незвичайного кольору. У промисловості для ароматизації спиртних напоїв використовується ефірне мало бодян, а в домашніх умовах можна робити спиртову настоянку бодяну, використовуючи цілі зірочки. При приготуванні настоянок на основі бодян слід враховувати, що потрібно додавати не більше кількох грамів на один літр настоянки, інакше вона може завдати шкоди здоров'ю.