Перейти до основного вмісту

Спеція фенхель

Фенхель

Фенхель, як вид спеції, зарекомендував себе досить давно. Поява фенхелю відносять до періоду до нашої ери. Сьогодні фенхель досить широко використовується у кулінарії таких країн та регіонів, як Європа, Індія, Китай та багато інших.

Смакові якості, якими володіє фенхель, описати досить не просто, оскільки в рецепти різних страв можуть застосовуватися різні частини рослини фенхелю. Умови зберігання та різні сорти фенхелю так само значно впливають на гамму смакових якостей. Загальне враження від фенхелю може скластися, наступні: фенхель має гостро пряний, до певної міри медовий аромат.

Часто можна чути помилку, що фенхель і кріп одна і теж рослина. На це також можна знайти біологічну основу, нібито це споріднені трави. Розвінчати цей стереотип можна, хоча б розглянути повністю фото фенхелю, тобто. всієї рослини. Головна відмінність – це корінь. У фенхелю він більш виражений і придатний для харчування. Інша важлива відмінність, у тому, що сфера застосування фенхелю набагато ширша, ніж кропу.

Напрямки, в яких використовуються смакові та корисні властивості фенхелю, досить різноманітні. Наприклад, в Індії фенхель виступає як ароматизатор при маринуванні овочів. Більше корисне застосування фенхелю, індійці придумали, обсмажуючи його, і вживаючи після трапези – він не тільки усуває неприємні запахи з рота, але так само покращує травлення. У Китаї фенхель входить до складу приправи п'яти прянощів.

Фенхель досить популярний у європейських кухнях. Його повсюдно використовують у салатах, супах, можуть застосовувати як пряність у ковбасах. У м'ясних стравах фенхель відмінно підходить якщо попередньо обдати його окропом, в такому випадку він набуває трохи солодкуватий присмак. Насіння фенхелю https://prianosti.com/ua/spices/fennel, на той момент поки воно ще зелене, використовується для консервації риби, в італійському рецепті свинини. В окремих випадках фенхель можна використовувати навіть як ароматизатор до випічки.

Лікувальні властивості фенхелю не залишилися поза увагою. Наприклад, відома в народній медицині кропова вода, яку використовують для лікування дітей під час здуття живота, готується із фенхелю, а не з кропу. Цей факт підтверджує, що кріп і фенхель не одне й теж.

В індійській лікувальній традиції плоди фенхелю використовуються як стимулюючий засіб, в той час, коли коріння як проносний. Придбати масло або насіння фенхелю не складе труднощів. Ціна фенхелю не висока.

Ефірна олія фенхелю активно допомагає при кишкових розладах, синдром подразненого кишечника або метеоризмі. Насіння – хороший засіб від застуди, бронхіту і в цілому позитивно впливає на імунітет.

Фенхель крім позитивних властивостей, має деякі протипоказання. Яскравим прикладом може стати індивідуальна нестерпність. Вагітним жінкам так само рекомендується бути обережним щодо вживання фенхелю.

Поширення фенхелю обумовлено широкою сферою застосування. Використання з лікувальною метою служить гарною мотивацією для подальшого вивчення та відкриття нових лікувальних властивостей.