Перейти до основного вмісту

Домашні спиртні напої

Спиртні напої в домашніх умовах

Чому саме домашні алкогольні напої?

Всі звикли до того, що домашня їжа значно смачніша і корисніша, ніж покупна. Вживаючи в їжу домашні страви, ми точно знаємо, з чого вони приготовлені, чого не можна сказати про ты, що купили. Виняток можуть становити солідні ресторани та ексклюзивні магазини, але рівень цін там значно вищий, ніж може собі дозволити пересічний покупець. То чому ж ситуація зі спиртними напоями має відрізнятися? Рецепти домашніх спиртних напоїв та безліч інформації про спиртні напої можна знайти на сайті peregonim.com, присвяченому різним видам домашніх спиртних напоїв та всьому, пов'язаному з їх виготовленням та вживанням.

Історія появи домашніх спиртних напоїв

Спиртні напої існують не одну сотню років, і всі вони були домашніми. Першим спиртним напоєм, мабуть, було пиво, яке вживали в Єгипті ще за часів фараонів. У Стародавній Греції було поширене виноградне вино. Багато років люди споживали продукти первинного бродіння фруктів чи зерна – вино і пиво. Але так тривало до винаходу процесу дистиляції, особливості якої використовували середньовічні алхіміки для отримання філософського каменю. Філософський камінь так і не був знайдений, але людство отримало унікальну технологію, що дозволяє з вина, пива та іншої сировини, що містить спирт, отримувати міцніші спиртні напої.

Винахід дистилятора або самогонного апарату

Винахід дистилятора, або як би зараз сказали – самогонного апарату, започаткував еру міцних спиртних напоїв. За допомогою самогонного апарату кожен міг у домашніх умовах перегнати вино чи пиво, та отримати коньячний чи вискарний спирт, який могли вживати одразу, або відправити на витримку у дубові бочки. Так само на основі зернових дистилятів готувалися безліч напоїв, настоянок, наливок, лікерів та іншого – від джину та рому до анісової горілки та хріновухи. Але більшість як промислових, так і домашніх спиртних напоїв мали один істотний недолік – самогонний апарат дозволяв отримати міцний напій, але не давав можливості позбутися домішок, не всі з яких мали приємний аромат, і далеко не всі були корисними для здоров'я. Але на певній стадії розвитку технологій і цю проблему спиртних напоїв було вирішено.

Ректифікаційна колона та домашні спиртні напої

Винахід процесу ректифікації та обладнання, що дозволяє її проводити –ректифікаційна колона, здійснили найбільший переворот у виробництві спиртних напоїв, і в той же час віддалили деякі їх типи від домашнього приготування. До появи ректифікаційних колон кожен міг собі виготовити або придбати домашній самогонний апарат та використовувати його для одержання спиртних напоїв у домашніх умовах. Але ректифікаційна колона є конструкцією висотою в кілька десятків метрів, оснащену безліччю додаткового обладнання, що забезпечує стабільність процесу ректифікації та отримання на виході чистого спирту. Промислова ректифікаційна колона мала таку конструкцію – вертикальна труба, всередині якої було розміщено велику кількість горизонтальних перегородок спеціальної конструкції – тарілок, що мають отвори або переливи. Тарілки розташовувалися на певній відстані одна від одної, і для отримання прийнятної якості спирту цих тарілок мало бути кілька десятків, що визначає великі габарити колони ректифікації. Спирт, що отримується в процесі ректифікації, мав високу міцність і мінімальну кількість домішок, по суті практично не мав смаку і запаху, тому можу служити ідеальною сировиною для виробництва спиртних напоїв з будь-якої відповідної сировини. Але це надовго розділило домашні спиртні напої та промислові – в домашніх умовах продовжували гнати самогон, але не більше.

Домашні спиртні напої та цукор

Становище погіршилося з появою такої сировини для спиртних напоїв, як цукор. Як не дивно, самогон із фруктових або зернових браг має як приємні, так і неприємні смакові та ароматичні домішки, і шляхом правильної дистиляції на спеціальному устаткуванні (шарантський аламбік та інші дистилятори) можна отримати прийнятний за якістю напій, який після витримки в дубових бочках перетворитися на віскі або коньяк з унікальним смаком та ароматом. Але цукрова брага містить лише шкідливі та неприємні смакові та ароматичні домішки, позбутися яких не допоможе жодне обладнання для перегонки та ніяка технологія дистиляції – цукровий самогон так і залишиться смердючим цукровим самогоном. Врятувати становище могла б ректифікаційна колона, але це обладнання завжди було промислових масштабів, і використовувати ректифікаційну колону для отримання домашніх спиртних напоїв було нереально. Але так було донедавна.

Ректифікаційна колона та одержання чистого спирту в домашніх умовах

У промисловості для одержання спиртних напоїв завжди використовувалися величезні тарілчасті ректифікаційні колони безперервної дії, що мають високу продуктивність та прийнятний ступень очищення спирту від домішок. У домашніх умовах усі продовжували гнати самогон, найчастіше – смердючий цукровий, і вважали це верхом досконалості домашніх спиртних напоїв. У той же час, вже досить давно були винайдені лабораторні ректифікаційні колони, що мають іншу конструкцію – насадочну, і працювали циклічно. Така конструкція не підходила для промислових умов з різних причин, і її тривалий час не здогадувалися застосувати для виробництва домашніх спиртних напоїв. Але нещодавно насадочну ректифікаційну колону ентузіасти вирішили адаптувати до домашніх умов, і виробництво домашніх спиртних напоїв відразу перестало поступатися промисловому за якістю одержуваного спирту. Більше того, проведені аналізи спирту, одержуваного на колоні ректифікації в домашніх умовах, показують, що домашній спирт часто перевершує промисловий за вмістом домішок. Використання ректифікації спирту у домашніх умовах відкрило нову епоху у виробництві домашніх спиртних напоїв. Тепер кожен може отримувати якісний чистий спирт у домашніх умовах, точно знаючи, з якої сировини виготовлений спиртний напій, не переймаючись тим, що можна отруїтися фальсифікатом, купленим у магазині. Єдине застереження – виготовлення спиртних напоїв у домашніх умовах регламентується законодавством конкретної країни. У деяких країнах виготовлення самогону та домашніх спиртних напоїв дозволено, у деяких – заборонено, а в деяких для цього потрібні дозвільні документи.