Перейти до основного вмісту

Заготівлі на зиму

Домашні заготівлі на зиму

Домашні заготівлі на зиму

Харчова промисловість забезпечує населення у великій кількості різноманітної консервації. Але, незважаючи на це, кожна господиня намагається у літній та осінній період зробити всілякі заготівлі на зиму. У цей період у продажу є велика кількість овочів, ягід, плодів, грибів з яких можна зробити заготовку на зиму. Продукти заготовляють різними способами – готують із них варення, джеми, повидло, цукати, солять, маринують, квасять і сушать.

Заготівля овочів на зиму

Для консервування плоди або овочі поміщають у жерстяні або скляні банки, а потім герметично закупорюють і нагрівають для знищення мікробів у продукті. Стерилізацію заготовок на зиму зазвичай проводять за температури 100-120 градусів. Також для консервування плодів та овочів використовують маринади, до складу яких входять продукти, що затримують розвиток непотрібних бактерій. Для консервування у такий спосіб скляні банки стерилізують, укладають підготовлені плоди чи овочі, заливають маринадом і закочують жерстяними кришками.

Засолювання та квашення овочів

Плоди та овочі можна також засолювати та квасити, заготовляючи на зиму. Підготовлені продукти заливають розсолом, і через деякий час починають виділятися молочнокислі бактерії, які допомагають процесу ферментації. Чим краще створені умови для розвитку молочнокислих бактерій, тим краще і швидше відбуватиметься процес заквашування. Тим самим непотрібні бактерії не встигнуть розмножитися, оскільки молочнокислі бактерії є своєрідним консервантом для продуктів, які заготовляють на зиму. За старих часів овочі та плоди квасили без додавання солі, що теж можливо. Але сіль, мало того, що є консервантом, вона ще й допомагає розмноженню молочнокислих бактерій. Без додавання солі процес бродіння може дещо затягнутися.

Приготування варення з плодів та ягід

Ще один варіант заготівлі продуктів на зиму – приготування варення з плодів та ягід. Для кращого зберігання плоди та ягоди варять у великій кількості цукру, приблизно 1 кг цукру на 1 кг плодів або ягід. В даному випадку як консервант служить цукор, який не дозволяє мікробам розмножуватися, але вони і не гинуть. Отже, якщо до приготовленого варення або повидлу додати води, то створяться сприятливі умови для розвитку мікробів, що призведе до псування продукту.

Сушіння овочів та ягід на зиму

Найпростіший спосіб для заготівель на зиму – це сушіння. Сушити можна будь-які овочі, плоди чи ягоди. Але варто не забувати, що при пересушуванні для мікробів можуть утворитися сприятливі умови, оскільки розвиток мікробів в основному йде при середньому вмісті цукру, а видаляючи вологу, концентрацію цукру значно підвищують. У повністю висушених продуктах мікроби не розмножуються, але не гинуть. Зберігати повністю висушені продукти необхідно в герметично закупореній тарі, так як вони можуть знову ввібрати в себе вологу з повітря, що може сприяти розвитку мікробів і продукт буде зіпсований.